Loading...

's-Hertogenbosch, Hager

Bewaren

De Twee Snoeken heeft de nieuwe huisvesting van Hager Nederland ontworpen. De uitvraag van Hager was om een eenvoudige bedrijfshal met een kantoordeel te realiseren. Wij wilden echter de uitdaging aangaan om een eenduidig, representatief gebouw te ontwerpen. Daarvoor moest er heel goed worden gelet op de kosten. Door hier slim mee om te gaan, is het ons gelukt om binnen het budget een elegant gebouw met een hoogwaardige uitstraling te creëren.

Uitgangspunt in ons ontwerp was een compact gebouw met een zo helder mogelijke structuur. Het is ontworpen in een driehoeksvorm, passend bij het driehoekige bouwperceel. Al bij de eerste ontwerpschetsen hebben we het gebouw functioneel geoptimaliseerd, met een compacte wokkeltrap als vluchtweg en een stramien dat is afgestemd op de meest optimale constructie. Ook is er gezorgd voor een eenduidige rondgaande structuur voor de hoofdinstallaties rondom een compacte kern. In combinatie met een slimme brandcompartimentering hebben we op deze manier financieel veel weten te besparen. Zo hebben we vervolgens kunnen investeren in een representatieve uitstraling van zowel het exterieur als het interieur.

Het nieuwe gebouw is als een echte eenheid vormgegeven, met gebruik van hoogwaardige materialen en detaillering. Het volledige exterieur is uitgevoerd in een handvorm baksteen met een warme kleur. Door de verspringende voegdiepten heeft het metselwerk een mooie tactiliteit, waarbij er door de verschillen in schaduwval ogenschijnlijk kleurverschillen ontstaan. Ook bijzonder is dat dit metselwerk is uitgevoerd in een Noors kettingverband; elke laag bestaat uit een herhaling van twee strekken met één kop. De posities van de ramen, met slanke, brons geanodiseerde aluminium kozijnen zijn daar vervolgens speciaal op afgestemd. De hoeken met de diepe neggen moesten namelijk goed ingepast worden in dit verband. Hierbij moesten we ook rekening houden met een ander programmatisch uitgangspunt; om een flexibel gebouw te creëren, hebben we er namelijk voor gezorgd dat op elke 1,80 meter een binnenwand kan worden geplaatst. Zo zijn de ramen volgens een zeer specifieke ordening in de gevel geplaatst, waardoor het typische gevelpatroon is ontstaan.

Omdat de publieke functies niet allemaal op één bouwlaag pasten, hebben we een open verbinding ontworpen met een trappenlandschap van de begane grond naar de eerste verdieping. Door de aanwezigheid van de 4 meter hoge opslag- en distributieruimte aan de achterzijde van het gebouw zou het hoogteverschil in het publieke gebied echter erg groot worden. Om dit te voorkomen, hebben we de hoofdentree op de begane grond op 1 meter hoogte geplaatst. Zo hebben we het hoogteverschil kunnen reduceren tot 3 meter.

Bij binnenkomst vloeit het publieke gebied via het trappenlandschap prachtig over op de eerste verdieping. Dit landschap vormt de centrale drager van dit gebied en zorgt voor de open verbinding tussen de begane grond en de eerste verdieping. De verschillende soorten zitjes en beplanting maken het een sfeervolle ontmoetingsplek die ruimte biedt voor ontspanning onder het genot van een kopje koffie of een heerlijke lunch. De grote, glazen pui aan de waterkant geeft het ontvangstgebied een open uitstraling en voorziet bezoekers en medewerkers van een prachtig uitzicht.

Ook op de eerste verdieping wordt ontmoeting en klantcontact gefaciliteerd. Bij het betreden van de tribunetrap lopen we richting de centrale vide, aangetrokken door het licht dat het gebouw instraalt door het grote daklicht. De driehoekige vide in de kern huisvest het trappenhuis, de lift, de backoffice van de keukens en sanitaire voorzieningen. We vinden hier een centraal koffiepunt, maar ook Hagers experience center. Daar wordt op een groot digitaal scherm content getoond die is afgestemd op de specifieke bezoeker. De grote kast biedt ruimte voor technische accessoires waarmee ter plekke een bedrijfspresentatie kan worden samengesteld. In dit experience center en de nabijgelegen keuken wordt ook de lunch voor bezoekers verzorgd, die bijvoorbeeld een lezing hebben bijgewoond in het auditorium. Aan de gevels liggen vergaderruimtes voor zowel intern als extern overleg. Bij verschillende soorten overleg kunnen er passende spreekkamers worden gekozen, zoals een brainstormruimte of een kamer voor meer formele vergaderingen.

 De Twee Snoeken heeft met dit experience center niet alleen een plek gemaakt waar we heerlijk met collega’s en relaties samen kunnen werken, maar waar we ook op een bijzondere manier Hager aan onze klanten kunnen presenteren. 

De werkplekken op de tweede en derde verdieping zijn ontworpen als hybride en gezonde werkomgeving. Deze zijn te betreden via de fraaie trappen in de vide. Personeel kan hier op ieder moment kiezen voor bijvoorbeeld een aanlandplek, open werkplek, samenwerkplek of scrumruimte. Doordat de werkplekken aan de gevel liggen, krijgen deze altijd genoeg daglicht. Ook is er een daily start up punt gerealiseerd en kan er in de gebouwkern worden gekozen voor een concentratiecocon. Door een combinatie van PET-vilt en houten latten als plafond- en wandafwerking heeft de werkomgeving een optimale akoestiek. Beweging wordt gestimuleerd door de prominente trappen in de vide en het op sommige punten bewust weglaten van krukken bij hoge tafels. Na de komst van het coronavirus hebben we snel geschakeld en de verschillende werkplekken aangepast voor een optimale inzet van digitale schermen en camera’s. Ook zijn de ronde tafels vervangen door tafels in trapeziumvorm, zodat een team gemakkelijk naar een scherm kan kijken.

Om ervoor te zorgen dat het nieuwe gebouw écht bij Hager past, hebben we door materialisatie en kleurgebruik de identiteit van de opdrachtgever in het interieur zichtbaar gemaakt. Hager wilde graag een ‘warm’ en toegankelijk pand met een informele en gemoedelijke sfeer, zowel in het publieke als het werkgebied. De warme kleuren die wij hiervoor in het interieur hebben toegepast, zijn afgeleid van koper. Dit materiaal vormt voor Hagers elektrotechnische producten de verbinder. De kopertinten zijn als leidraad genomen en daarmee nu ook de verbinder in het interieur. Zowel de binnen- als de buitenzijde van de driehoekige kern is uitgevoerd in houten latten met een donkere accentkleur, waardoor overal in het gebouw de ervaring van het hout aanwezig is. Aan de zijde van de gevel is er voornamelijk gebruikgemaakt van hout in een lichte tint.

Zo is er een functioneel gebouw ontstaan met een open uitstraling en een warme sfeer. Een experience center dat de identiteit van Hager uitdraagt en bezoekers op een gastvrije manier ontvangt!

Nieuwe MFA in Haaren