Loading...

Huis van Ermelo Ermelo

Bewaren

Het gemeentehuis van Ermelo en cultureel centrum De Dialoog zijn gevestigd in een van oorsprong typisch jaren ‘70 gebouw. Ons team heeft het interieur van het gehele complex met respect voor de kenmerkende architectuur verduurzaamd en vormgegeven tot een eigentijds publiek gebouw.

Het gemeentehuis was als eerste aan de beurt, waarna het naastgelegen cultureel centrum De Dialoog volledig opnieuw is opgebouwd en één is geworden met het gemeentehuis. Na deze grootschalige verbouwing is er een synergie tussen de verschillende gebruikers en functies, zoals de gemeente, de bibliotheek, het politiesteunpunt, stichting Welzijn Ermelo, het theater en het streekarchivariaat.

Het gehele complex kreeg een zelfde sfeer en materialisatie. Daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor de toepassing van hout, zowel nieuw als hergebruikt. Bij aanvang van de opdracht ontdekten we achter het systeemplafond van het gemeentehuis massief cederhouten latten. Deze latten hebben we ‘geoogst’ bij de circulaire sloop en op diverse manieren toegepast in het nieuwe ontwerp. De latten zijn opnieuw geschaafd, dit zorgt voor een hedendaags karakter. Maar de sporen van de oude montage in het plafond zijn zichtbaar in de nieuwe toepassing van de latten. Zo is de geschiedenis van het materiaal subtiel aanwezig.

Binnenkomst vanuit een dynamisch dorpsplein
Het gemeentehuis en De Dialoog hadden beide een separate ingang aan het dorpsplein. Er was dan ook geen voelbare en zichtbare verbinding tussen de twee aan elkaar grenzende gebouwen. Nu is er één gezamenlijke entree voor alle verschillende functies en gebruikers. Deze ligt aan een marktplein met terrassen en een winkelstraat. We betreden het gebouw zo vanuit een dynamische omgeving.

We komen binnen in een levendige ontvangsthal. In deze gastvrije omgeving heerst een ongedwongen sfeer. Aan de nieuwe multifunctionele balie kunnen bezoekers terecht voor diverse vragen en diensten. Onder andere publiekszaken, zorginstelling Welzijn Ermelo en de kaartverkoop van het theater zijn hier ondergebracht. Door de verdere hal staat de boekencollectie van de bibliotheek opgesteld. Aardetinten, metaal en een diversiteit aan stoffen creëren een speelse omgeving, waarin de bezoeker wordt ondergedompeld in een dorpse sfeer. De grote vide is volledig omkleed met de eerdergenoemde cederhouten latten. Deze geven de publiekshal een warme uitstraling, maar zorgen ook voor een goede akoestiek.

Sturing van bezoekers
De gemeente Ermelo is vanzelfsprekend de hoofdgebruiker van het complex. De gemeentelijke organisatie heeft dan ook de meest prominente posities. Daarnaast is de foyer van De Dialoog een belangrijke trefpunt binnen het Huis van Ermelo. Na binnenkomst via de centrale entree was er daarom een routing nodig die bezoekers enerzijds gemakkelijk richting de foyer en anderzijds naar de publieksbalie, aan de andere zijde van de hal, stuurt. Daarvoor hebben we een houten ‘loper’ ontworpen; een baan die zowel op de grond als in het plafond wordt ervaren. Tevens functioneert het als een verbindend element tussen de verschillende gebieden. Ook het vele daglicht vanuit het cultureel centrum draagt hieraan bij.

De foyer, met bijbehorende horecavoorziening, grenst aan een grote theaterzaal. Het plafond en de pantry’s zijn vervaardigd van het hergebruikt cederhout, in de vorm van smalle latjes. Een groenwand verbindt de foyer met de verdieping, waarop de raadzaal ligt. De aanliggende vergaderzalen zijn onderdeel van de gemeentelijke organisatie. Ook vinden we in De Dialoog een dagopvang, een muziekschool, verschillende activiteitenruimtes, het ‘digilab’ van de bibliotheek en sociale loketten.

Een bosrijke omgeving
Naast het hergebruik van hout uit het oorspronkelijke gebouw hebben we dankbaar gebruikgemaakt van Ermelo’s beboste omgeving. Zo zijn de Collegetafel en de kleine tafeltjes in de foyer vervaardigd van hout uit Ermelo en omgeving. Daarbij is onder andere gekozen voor perenhout, dat een prachtige, kenmerkende tekening in zich heeft. Door enkel ‘valhout’ te gebruiken, zijn hiervoor geen gezonde bomen gekapt. Door in de hoek van de tafels het Ermelo’s houtlogo te branden, blijft deze lokale herkomst voor iedereen zichtbaar.

Wanneer we de verdieping betreden, valt aan de achterzijde van het complex de serene rust van bossen en een prachtige groene tuin op. Met uitzicht op dit gebied wordt hier gewerkt in een kantooromgeving met een diversiteit aan werkplekken. Het kleurenpalet en de materialisering in deze rustige werkomgeving zijn geïnspireerd op het bosrijke gebied. Zo is er gebruikgemaakt van groene accenten, een diversiteit aan beplanting en verschillende houtaccenten. In de wandafwerking van concentratiecocons zien we de hergebruikte cederhouten latten bijvoorbeeld weer terug in schuine lijnen. Ook pantry’s en kasten zijn bekleed met deze latjes.

De houten loper die we op begane grond zagen, komt op de verdieping terug, maar nu in een donkere kleur. Ook hier zorgt het voor een heldere routing en verbinding tussen het gemeentehuis en De Dialoog.

Vanuit de raadzaal, die ook fungeert als trouwzaal en vergaderlocatie voor grote groepen, krijgen we een prachtig uitzicht over het bosgebied. Het ontwerp van het nieuwe vloerkleed in deze zaal is geïnspireerd op het groene landschap en vormgegeven als een bovenaanzicht van de bossen in Ermelo en omgeving. Nóg een voorbeeld van de manier waarop het bos- en natuurrijke karakter van de gemeente in het gebouw terugkomen. Daarnaast hebben we de zitplaatsen in de raadzaal voorzien van een geheel nieuwe, meer doeltreffende opstelling.

Maximaal hergebruik
De cederhouden latten die we uit het oorspronkelijke plafond hebben gehaald, zijn niet de enige elementen die een nieuw leven hebben gekregen. Bij aanvang van de ontwerpperiode heeft ons team een totale opname gedaan van materialen die we vanuit het gebouw konden hergebruiken. Zo zien we na hergebruik en upcycling verschillende materialen terug in het nieuwe interieur. We hebben verschillende luchtkanalen laten verwerken tot meubelbekleding en zijn zittingen en rugleuningen van bistrostoelen gemaakt van hergebruikt plastic.

Zo is het Huis van Ermelo één multifunctioneel complex geworden, met een consistente sfeer en uitstraling. Er zijn nieuwe verbindingen gelegd, waarmee ontmoeting wordt gestimuleerd en de twee gebouwen één zijn gemaakt.

Aanbesteding Sporthal Zevenbergen