Loading...

Rijkskantoor De Office `s-Hertogenbosch

Bewaren

Als Total Engineer voor het inbouwpakket van Rijkskantoor De Office in ’s-Hertogenbosch. De nieuwbouw heeft na oplevering van het casco enkele jaren leeggestaan. Daarna is het door het Rijk aangekocht. Driehonderd medewerkers van Rijkswaterstaat zijn nu verhuisd naar dit pand in het Paleiskwartier. Een nieuw Rijkskantoor dat de sfeer van ‘s-Hertogenbosch uitademt.

Een nieuw inbouwpakket
Ons team heeft een fris ontwerp gemaakt met een efficiënte en aantrekkelijke werkomgeving. Deze heeft een werkplekkenmix conform de FWR. Er is een hybride kantoor ontworpen. Door de invloed van het coronavirus is tijdens de ontwerpfase extra getoetst of de indeling bij een veranderende behoefte in gebruik eenvoudig aangepast kan worden, zonder daarvoor grote bouwkundige aanpassingen te hoeven doen. De veranderende behoefte kan inspelen op meer of minder thuiswerken en de facilitering van vele manieren van fysieke en digitale vergaderingen en sociale ontmoetingen.

Constructief was de verbouwing en inrichting van De Office een uitdagende opgave. De grootste ingreep was de realisatie van een volledig open trapverbinding die reikt van de eerste tot en met de zesde verdieping. Hiervoor hebben we een grote vide ontworpen. Deze zorgt voor goede zichtlijnen en sociale samenhang. Daarnaast dient deze vide als beveiligingsmaatregel met tourniquet. Door het creëren van de vide komt er tevens meer daglicht het gehele pand binnen. Bijkomend voordeel is het fraaie uitzicht over de stad dat je krijgt vanaf de trap.

In de hoofdentree is daarnaast een nieuwe lift ontworpen die de verschillende verdiepingen met elkaar verbindt. We hebben de entree aangepast en daarmee een meer toegankelijke én hoogwaardige toegang gecreëerd. Deze bestond voorheen uit een brede trap met daarbij een klein trapliftje. Wij hebben deze situatie veranderd door de entree te voorzien van een liftkern en daar omheen twee trappen in Belgisch hardsteen te ontwerpen.

Aan de glazen dakopbouw op de bovenste verdieping hebben we een luifel toegevoegd. De glazen puien geven een weids uitzicht over de stad, maar deze verdieping had tegelijkertijd veel last van hittestress. Dankzij de grote luifel komt er nu minder warmte binnen en is er een prettig klimaat gerealiseerd. Van deze ruimte hebben wij een multifunctionele teamzone gemaakt.

Op iedere verdieping liggen aan de vide dynamische ontmoetingsplekken waar medewerkers iets drinken, even bijpraten of kort overleggen. Vanuit daar lopen medewerkers de kleine vergaderruimtes in. Het interieur van de sfeervolle vergaderruimtes heeft een moderne vormgeving, geïnspireerd op een bruin café. Gevarieerd ingericht met een breed scala aan vergadermogelijkheden zijn er ruimtes met lage en hoge vergadertafels, een ‘huiskameropzet’ en/of scrumvoorzieningen. Deze vormen een buffer naar de rustige werkzones.

Beleving en identiteit
De Office ligt in het Paleiskwartier; een relatief nieuw stukje ’s-Hertogenbosch, dat de afgelopen jaren in hoog tempo is ontwikkeld. Om in het strakke kantoorpand een warme werkomgeving te creë­ren, hebben we het gevoel van enerzijds de bourgondische binnenstad en anderzijds de Bossche natuur naar binnen gehaald. Zo zijn elementen uit ‘s-Hertogenbosch verwerkt in de opbouw, zonering, sfeer en uitstraling van de verschillende verdiepingen. Daardoor heeft het voorheen vrij anonieme kantoorpand nu écht een eigen identiteit.

Op de begane grond en eerste verdieping ligt de ‘community area’. Medewerkers van het RVB kunnen die omgeving betreden met een Rijkspas, om daar te vergaderen en werken. Er zijn onder meer aanlandplekken gevestigd. Het vormt de fundering van het gebouw, zoals de Binnendieze de fundering van ‘s-Hertogenbosch is. Het dynamische gebied huisvest een vergadercentrum en restauratieve voorzieningen. Geïnspireerd op de Binnendieze zijn er bogen ontworpen in pantry’s en plantenbakken. De vlonders rondom het water van de Binnendieze zijn vertaald in houten vlakken waarop de zitplaatsen rondom het bedrijfsrestaurant zijn gelegen. In het kleurgebruik is in deze omgeving gekozen voor blauw- en bruintinten.

In het vergadercentrum is de bourgondische markt van ‘s-Hertogenbosch vertaald in de sfeer en uitstraling van verschillende ankerpunten, waar mensen elkaar ontmoeten. Hier is voornamelijk gewerkt met terra kleuren. In de nabijgelegen spreekkamers en scrumruimten ontstaan creatieve ideeën, net als in de Bossche cafeetjes. De werkgebieden op de tweede tot en met de vijfde verdieping dienen als rustige uitvalsbasis waar je niet gestoord wordt. De hoogste verdieping, een omgeving met stiltewerkplekken, is geïnspireerd op het Bossche Broek. Op het dakterras kan worden gewerkt op akoestische werkplekken, genietend van een prachtig uitzicht over ’s-Hertogenbosch.

Er is ook een connectie gemaakt met Rijkswaterstaat en haar medewerkers. We kozen ervoor om de vier onderdelen van Rijkswaterstaat te gebruiken; kanalen, wegen, rivieren en bruggen & waterwegen. Deze zijn verwerkt in verschillende visualisaties. Wegen komen op een abstracte manier terug in een tegelpatroon. Aan de flanken, waar de werkplekken liggen, zien we gelaserde patronen in panelen van populierenhout. Hierin zijn knooppunten, sluizen en bruggen te herkennen.

Circulariteit, hergebruik en milieu-impact
Door het ontwerpconcept rondom de stad ’s-Hertogenbosch te combineren met duurzaamheid en biobased materiaalgebruik is het interieur een aangenaam geheel geworden. Zo zijn de wandpanelen in bel- en concentratiecellen gemaakt van hennepstof. Ook ligt in het gebouw een biobased vloer van gietmarmoleum. Deze is tevens in de toekomst gemakkelijk te verwijderen. Resten van de houtindustrie zijn versnipperd en verwerkt als een houten terrazzo met witte biobased binder, die terugkomt in de balie, plantenbakken in het werklunchcafé en de tafelbladen van de pantry’s.

Tegels van de uitgiftes zijn gemaakt van Kerloc. Een biobased plaatmateriaal waarbij gebruikgemaakt is van vezels van restmateriaal uit de land-, tuin- en bosbouw. Oude vangrails van Rijkswaterstaat zijn verbogen en wit gespoten voor gebruik als plantenbakken en de eilanden op de kantoorvloeren zijn voorzien van biobased systeemwanden. Bureaus in de kantooromgeving zijn afkomstig uit het eigen depot van Rijkswaterstaat. Zo is er dus gebruikgemaakt van deels hergebruikt meubilair.

Een nieuwe huisvesting voor GGD Gelderland-Zuid