Loading...

Uden, Politiebureau

Bewaren

De nieuwbouw van het politiebureau vormt de thuisbasis voor de politie regio Uden. Onze opdracht behelsde het ontwerp van zowel een kantooromgeving als de ruimten voor het faciliteren van het primair proces, waaronder dienstverlening naar de burger en ophoudruimten. Dit politiebureau maakt nu onderdeel uit van een veiligheidscluster dat is gerealiseerd aan de rand van de stad Uden, bestaande uit de combinatie brandweer en politie. Twee gebouwen met een eigen identiteit voor duidelijk verschillende gebruikers, zichtbaar voor de burgers in de regio.

Een herkenbaar en robuust gebouw

Belangrijk bij het ontwerpen van het nieuwe politiebureau was de herkenbaarheid. Het gebouw moet direct herkenbaar zijn als politiebureau met een voor bezoekers duidelijke publieksentree. Om dit te kunnen waarborgen, hebben we de gevels opgebouwd uit baksteen, een bouwmateriaal met een krachtig en robuust imago. De entree is als inham op de kop prominent aanwezig. Dankzij het contrast tussen de gesloten bakstenen gevel en de open publieksentree is de entree goed vindbaar. Ook de eenvoud van de gebouwvorm zorgt voor een herkenbaar en krachtig signaal.

Het gevelconcept bestaat uit duidelijke metselwerkbanden die doorlopen in de terreinafscheiding. De banden wisselen horizontaal, verticaal en verspringend metselwerk af, waardoor er een prachtig spel ontstaat. Deze variatie in de metselwerkbanden geeft het gebouw een ambachtelijk karakter. Daarnaast is baksteen een onderhoudsvrij materiaal, wat gunstig is voor de exploitatiekosten. Ter hoogte van de werkgebieden wordt het metselwerk t.b.v. daglichttoetreding ingeruild voor ramen. Om wél de voordelen van daglicht te hebben, maar in de zomermaanden opwarming te voorkomen, hebben we hier light shelves toegepast. Deze light shelves lopen door vanuit het metselwerk, zodat de rust in de gevel bewaard blijft.

De juiste sfeer voor personeel en bezoekers

In dit nieuwe politiekantoor moeten medewerkers en bezoekers zich thuis en veilig voelen, niet teveel prikkels krijgen en tot rust kunnen komen. De politie komt vaak terug uit een heftige situatie en de bezoeker die aangifte komt doen, heeft vaak een vervelende situatie meegemaakt. Bij binnenkomst moet de beleving van de ruimte dan ook bijdragen aan een juiste sfeer. In de ontvangstruimte is er daarom bewust geen balie- of receptiefunctie ontworpen. Bezoekers worden ontvangen door een gastheer of gastvrouw, waarmee zij in gesprek gaan. Deze unieke vorm voor een politiebureau zorgt ervoor dat de bezoeker en het personeel niet tegenover, maar náást elkaar staan. Om dit te ondersteunen is de sfeer in zowel het gebied van de dienstverlening als het kantoor zeer huiselijk vormgegeven, waarbij het interieurontwerp in intensieve dialoog met de eindgebruikers tot stand is gekomen.

Diverse soorten werkplekken

Politiebureau Uden is het eerste politiebureau in Nederland dat 100% aan het huisvestingsconcept van de Nationale Politie voldoet. De werkomgeving is ontworpen volgens de richtlijnen van ‘Het Nieuwe Werken’ en conform het concept van Activiteit Gerelateerd Werken. Hierbij maakt het klassieke (cellen)kantoor plaats voor een open kantooromgeving met diverse soorten werkplekken, die op een bepaalde taak zijn afgestemd. De wisseling van werkplek bevordert onderling contact stimuleert samenwerking en creativiteit in de organisatie.

Bij het ontwerp van de gebouwindeling is er gewerkt van reuring naar rust. Met deze zonering wordt er duidelijkheid in de kantooromgeving geschapen en akoestische overlast voorkomen. De ankerpunten op de begane grond en de verdieping functioneren als ontmoetingsplekken en 'huiskamers', waar een kopje koffie kan worden gedronken, samen wordt gegeten en vergaderingen plaatsvinden. Deze ankerpunten zijn gelegen in en rondom de centrale vide in het hart van het gebouw. Aan de randen van het gebouw liggen de meer open werkplekken, waar het personeel kan aanlanden om te werken en de samenwerkplekken, waar ook in teamverband kan worden gewerkt. Helemaal aan de flanken zijn de stiltezones en concentratiewerkplekken gevestigd.

Een duurzaam politiebureau

Het gebouw is niet alleen krachtig en herkenbaar, maar ook duurzaam. De vierkante, compacte vorm heeft relatief weinig geveloppervlak, waardoor de exploitatie laag gehouden kan worden. Daarnaast is er specifieke aandacht besteed aan de oriëntatie volgens het principe van passief bouwen. De open ruimtes zijn in verband met natuurlijke opwarming en daglichttoetreding gelegen op het zuiden. De meer gesloten/koude ruimtes liggen op het noorden, om zo het warmteverlies te beperken. De oriëntatie van de werkplekken is gebaseerd op duurzaamheid, maar de werkplekken zijn eveneens bewust georiënteerd op het privéterrein in plaats van op de openbare weg. Zo kan er in een privésetting worden gewerkt met optimaal gebruik van daglicht.

Nieuwe MFA in Haaren