Loading...

Gemeentehuis Vijfheerenlanden Leerdam

Bewaren

De gemeente Vijfheerenlanden, ontstaan uit een fusie van de gemeenten Leerdam, Vianen en Zederik, krijgt één eigentijds gemeentehuis. Het gebouw in Leerdam is een van de drie locaties die de gemeente nu gebruikt. Er is voor gekozen deze locatie te vernieuwbouwen, met behoud van het casco. Door samenvoeging van de drie gemeentehuizen wordt de totale gebruiksoppervlakte weliswaar kleiner, maar wordt het gebouw in Leerdam flink worden vergroot. Mede omdat ook de bibliotheek terugkomt in het vernieuwde gebouw.

Deze vernieuwbouw was stedenbouwkundig een grote uitdaging. Het gemeentehuis ligt namelijk op een binnenstedelijke locatie aan een groot publiek plein met aan de achterzijde kleinschalige grondgebonden woningen. Ondanks de omvang moet het op een goede manier bij de schaal van de omgeving aansluiten. Dat doen we door het gebouw te geleden, in hoofdlijnen in drie delen. Hiervoor laten we de volumes wat verspringen en krijgt ieder volume een eigen gevelcompositie. Zo hebben deze elk een net iets andere raamverdeling en is het hoofdvolume in een lichte kleur ontworpen. De plint geven we een uitgesproken naturel houten uitstraling. Daardoor wordt het oog direct naar de plint getrokken en niet naar het grote gebouwvolume.

In de plint leggen we de publieke functies; de bibliotheek en de publiekshal met balies. We ontwierpen een houten arcade die met een ritme van kolommen zorgt voor een schaalverkleining. Deze arcade zorgt ook direct voor zonwering bij de grote puien op de begane grond. Zo konden we grote glasoppervlakten ontwerpen en de bibliotheek en publieksbalies veel transparantie en een uitnodigend karakter geven.

In het gevelontwerp zijn we tevens geïnspireerd op de architectuur van de Bossche School. Dit komt voort uit de historie van ons van oorsprong Bossche School-bureau. Wij maakten een min of meer eigentijdse vertaling van deze architectuurstroming. Daarbij hebben bijvoorbeeld spuwertjes die water afvoeren een eigentijdsere uitwerking gekregen. Aan de gevel voor de raadzaal draaien we de stenen een kwartslag, waardoor er een mooie textuur ontstaat. Dat is de enige plek waar we volle stenen i.p.v. steenstrips gebruiken. Het gebouw is samen met landschapsarchitect Burobol landschappelijk ingepast in het recentelijk vernieuwde Dokter Reilinghplein.

We maken het gebouw zo compact mogelijk door het op te dikken i.p.v. te verlengen. De bestaande constructie is hergebruikt, maar de uitbreiding krijgt juist vorm in een hybride constructie van hout en beton. Met name om de geluids- en brandeisen op een goede manier in te kunnen vullen. De buitengevel ontwierpen we in houtskeletbouw. We wilden biobased isolatiemateriaal toepassen en kwamen daarvoor uit op twee verschillende materialen. Hennepvezels en schapenwol (Isolena). Die laatste heeft een bijzonder goede rc-waarde en gebruiken we daarom op de noord- en oostgevel. Hennepvezel heeft juist een heel goede faseverschuiving, maar een minder goede rc-waarde. Die gebruiken we op de zuid- en westgevel, waardoor de warmte daar beter buiten blijft. Door gebruik van schapenwol leggen we een relatie met de wolindustrie binnen de gemeente. De duurzaamheidscommissie binnen de gemeente doet pilots met lokale boeren voor het telen van hennepvezels. Zo gebruiken we materiaaleigen kwaliteiten én leggen we een relatie met de gemeente.

Een nieuwe huisvesting voor GGD Gelderland-Zuid