Loading...

Gemeentearchief Gemert-Bakel

Bewaren

Het bestaande complex, een Rijksmonument, bevindt zich op een voormalig eiland. Op dit eiland was de voorburcht van het meer westelijk gelegen kasteel het ‘Hoog Huys’ gelegen. Het bestaande complex vormt als het ware de historische entree naar het centrum. De ruimte rondom het complex heeft een hoge belevingswaarde met betrekking tot de historie van Gemert. De fraaie bomen in de directe omgeving van het gebouw bepalen mee de ruimtelijke karakteristiek van de locatie.

 

In de Latijnse school zijn de twee voormalige leslokalen en de zaalruimte op de eerste verdieping, met zijn tongewelf: fraai qua schaal en maat. De trappen zijn nog in oorspronkelijke staat. In de voormalige rectorswoning is de indeling bewaard gebleven. De centrale hal is voorzien van een fraaie zwart-witte natuurstenen tegelvloer.

Op maaiveldniveau een nieuw depot realiseren vonden we een te grote inbreuk op de historische omgeving. Bovendien past de functie van het Oud-archief perfect bij de uitstraling van het bestaande complex. Daarom hebben we uiteindelijk gekozen om het 240 m² depot onder het maaiveld te realiseren. Door de keuze van het ondergrondse depot kon het huidige parkeerterrein blijven bestaan. De bestaande hoofdentree is eveneens gehandhaafd.

 

Fotografie: Norbert van Onna

Nieuwe MFA in Haaren