Loading...

De Wetering

Bewaren

De Wetering in het dorp Loon op Zand wordt verbouwd tot een levendige, gastvrije Loonse huiskamer. Het bestaande gebouw was verouderd, maar alle ingrediënten waren aanwezig voor een geweldig dorpshuis. Licht, lucht, zicht en (berg)ruimte ontbraken echter en De Wetering mistte daardoor dus de geboden kansen.

Wij realiseren nu een plek waar iedereen zich thuis voelt en waar genoeg ruimte is voor sport en ontspanning, feesten en evenementen, zorg en welzijn, cultuur en informatievoorziening. Een sfeervolle thuishaven voor verschillende initiatieven en verenigingen. Ieder met eigen wensen en interesses, maar ook met gedeelde belangen.

De vernieuwde multifunctionele accommodatie moest niet alleen optimaal aansluiten op de wensen van de gebruikers, maar ook op de bijzondere locatie in het dorp. We hebben veel aandacht besteed aan een mooie inpassing in het landschap met zicht op de omgeving, een uitnodigende entree en een levendig dorpsplein. De omgeving rondom het nieuwe complex zal worden heringericht om ontmoetingen te bevorderen in een groene setting, centraal gelegen tussen Kiosk, Kasteel en Klooster. Deze inrichting zal naadloos aansluiten op het dorpscentrum en het Witte Kasteel.

De architectuur moet zich verhouden tot de functie van het gebouw, de schaal van het voormalige Fratershuis en de bouwstijlen in het dorp. Dit was in de oude situatie niet het geval, maar ook hier lagen kansen. De Wetering bevindt zich namelijk op een unieke locatie, maar was nog niet verbonden met elementen als het Witte Kasteel en het centrum van het dorp. We wilden dan ook de juiste balans vinden tussen een uitstraling die past bij een publiek gebouw, het in zijn waarde laten van de iconische kwaliteiten van de naastgelegen oudbouw en de kleinschalige dorpsbebouwing.

Vidar: werkomgeving 'met de blik naar buiten'