Loading...

Amsterdam Museum

Bewaren

Aan de Amsterdamse Herengracht vinden we het nieuwe kantoor van het Amsterdam Museum. Een creatieve broedplaats waar nieuwe ideeën ontstaan voor tentoonstellingen en thema’s voor het museum. Ontmoeting en samenwerken staat in het kantoorconcept centraal. Ondanks dat de huisvesting in eerste instantie was bedoeld voor tijdelijk gebruik, heeft de tevreden opdrachtgever besloten het pand voor onbepaalde tijd te betrekken.

Het Amsterdam Museum huisvest een rijke verzameling aan kunst, objecten en verhalen. Een schatkamer van Amsterdam, die in de rijke geschiedenis en het jonge verleden van de stad is ontstaan. De collectie vormt een weerspiegeling van de stad. Een mix van objecten, kunststukken, relieken en unieke verhalen, vaak met een vleugje humor, geven een inkijk in de ontwikkeling van de stad in al zijn facetten. Onderdelen van de collectie zijn onder meer de gerestaureerde Gouden Koets en het Huis Willet-Holthuysen, met haar prachtige stijlkamers.

Uniform en flexibel
De kantooromgeving van het Amsterdam Museum is een representatieve locatie waar gasten en relaties worden ontvangen. De thematisering van tentoonstellingen van de museumcollectie zal hier dan ook een belangrijke rol gaan spelen. Door het interieur vorm te geven als een ‘blank canvas’, geven we hier de diversiteit van de almaar groeiende collectie een podium. We ontwierpen een lichte omgeving met een initieel tijdelijk karakter. Door terughoudend materiaalgebruik als berkenmultiplex, RVS, schoonmetselwerk en akoestische spuitplafonds leggen we de nadruk op de kunstwerken, collectieonderdelen en wisselende thema’s die actueel zijn in het museum. Waar mogelijk hebben we bestaande afwerkingen behouden. Ook zijn diverse oude meubelstukken opnieuw toegepast in het nieuwe interieur.

In een omgeving waarin nieuwe ideeën moeten ontstaan, is flexibiliteit van groot belang. Binnen ons interieurconcept is daar dan ook veel aandacht aan besteed. Verschillende multifunctioneel inzetbare ruimtes zijn gerealiseerd. Bijvoorbeeld door middel van herbruikbare wandsystemen, zodat presentatiematerialen kunnen worden verwisseld. Ook de bouwkundige afwerkingen zijn aangepast op de aan verandering onderhevige omgeving. Zo zijn de eerste t/m de derde verdieping voorzien van een doorlopende gietvloer met daarop losse karpetten die de diverse gebieden aanduiden. Na een verandering van functie kan de ruimte worden leeggehaald en vervolgens heringedeeld. De uniformiteit van het ontwerp maakt dit mogelijk.

Diversiteit in de werkomgeving
Zoals we dat in iedere kantooromgeving doen, is ook hier een zonering van dynamiek naar rust ontworpen. Gezien de karakteristieke, smalle vorm van het grachtenpand ligt deze zonering in verticale richting. Op de begane grond vinden we een dynamische omgeving, met daarin het werk-lunchcafé. Op de eerste verdieping heeft ontmoeting en samenwerken de overhand. Daar zijn verschillende grote vergaderruimtes te vinden. Op de tweede en derde etage liggen kantoorplekken voor geconcentreerd werken.

Aanbesteding Sporthal Zevenbergen