Loading...
  12 juli 2021

Een unieke gevel van kalkhennep

In Twello is er gestart met de realisatie van de unieke kalhennep-gevel voor het Huis van de gemeente Voorst! De komende maanden wordt de volledige buitenmuur van het nieuwe gemeentehuis opgetrokken in dit biobased bouwmateriaal.

Nooit eerder is kalkhennep in Nederland op deze schaal toegepast. Dit materiaal is een biocomposiet op basis van kalk en hennephout. Dit mengsel van de houtige delen van de hennepplant wordt na de toevoeging van kalk en water een deegachtige substantie. De hoge isolatiewaarde van dit bouwmateriaal draagt bij aan een laag energieverbruik. Kalkhennep onderscheidt zich hierin dan ook van de meeste bouwmaterialen, die veel energie vragen tijdens hun productieproces én nog een extra isolatielaag nodig hebben. Een laag die meestal óók afkomstig is uit een energieslurpend proces.

De productie van en het bouwen met kalkhennep zijn energiezuinige processen, waarbij de uitstoot van CO2 wordt geminimaliseerd. Sterker nog, kalkhennep neemt zelfs CO2 op! De meeste CO2 is op het moment van bouwen vastgelegd in het geoogste hennephout uit Groningen. Dit snelgroeiende gewas schiet in slechts enkele maanden hoog de lucht in en behoeft geen pesticiden. De hennepvelden leggen in een paar maanden meer CO2 vast dan bomen kunnen absorberen. De kalk wordt aangevoerd vanuit een mijn in België. Het carbonisatieproces van deze kalk duurt decennia. Hierbij neemt het evenveel CO2 op uit de lucht als ze uitstootte tijdens de fysisch-chemische reactie in het productieproces.

Na de aankomst van het hennephout en de kalk op de bouwplaats in Twello wordt de kalkhennep chemisch uitgehard op basis van een simpel water-kalk-hennephoutmengsel. Nadat deze ingrediënten in een dranger zijn gemengd, wordt de CO2-slurpende hennephoutmassa in een bekisting gestort en rond de stijlen van het houten skelet opgetrokken tot een compacte gevel. Een gevel die wordt gekenmerkt door prachtige gemarmerde structuur.

Meer weten over dit bijzondere project?
Architect Joost Roefs neemt je in deze video mee naar de bouwplaats!


Vidar: werkomgeving 'met de blik naar buiten'